niedziela, 6 listopada 2016

WIESZ CO JESZ ? - PLASTIKOWY RYŻ I 10 innych artykułów spożywczych .. Made in China

Wiele osób zwraca uwagę na zawartość cukru, węglowodanów czy tłuszczów w pożywieniu. Unikamy również innych składników. Wygląda jednak na to, że teraz musimy brać pod uwagę czy nasze jedzenie nie jest robione z plastiku!


Tak. Problem z jedzeniem organicznym czy GMO to już nie zmartwienie. Teraz gdy żywność produkowana jest z plastiku. Odkrycia dowodzą, że jest to głównie ryż produkowany z syntetycznych materiałów. Właśnie teraz, gdy myśleliśmy, że produkcja organicznego pożywienia wzrasta, podczas gdy ilość żywności przetworzonej zmniejsza się, wychodzi na jaw, że producenci pokazują nam środkowy palec i… produkują żywność z plastiku.



Jaki ten świat przewrotny…

1


To Chiny postanowiły wszystkich nas konsumentów wykiwać. Niektóre fabryki w Chinach zaczęły produkować „sztuczny substytut ryżu”. Ma on zastąpić popularny ryż z Wuchang.

Oczywiście powodem tego jest zysk! Chiny najlepiej wiedzą jak bardzo tanie jest wykorzystywanie plastiku do produkcji różnych produktów. To jednak zaskakujące, że wykorzystują swoją „plastik manię” do produkcji żywności.

W rzeczywistości mieszanka ziemniaków, słodkich ziemniaków i syntetycznej żywicy (plastiku) tworzy ultratani ryż, który nie tylko wygląda jak prawdziwy, ale dzięki sztucznym aromatom ma również zapach prawdziwego ryżu z Wuchang! Cudownie, prawda?

Oczywiście jest on niebezpieczny dla konsumentów. Bardzo toksyczny. Według oficjalnych źródeł, jeśli spożyje się 3 miseczki tego ryżu, równie dobrze można spożyć plastikową torebkę. Dokładnie tak samo.

Oto kilka sposobów na wykrycie sztucznego ryżu:
1. Zatonie czy pływa?

Trzeba do szklanki wody wsypać jedną lub dwie łyżki stołowe ryżu i zamieszać. Jeśli zatonie – jest to dobry znak. Jeśli zaś pływa na powierzchni, oznacza to, że jest najprawdopodobniej z plastiku.
2



2. Grzyb pomiędzy nami

Ugotuj małą porcję ryżu. Zostaw w ciepłym miejscu na kilka dni. Powinien spleśnieć. Jeśli nie – jest to ryż z plastiku.
3. Walcz z brudem

Podczas gotowania ryżu na powierzchni wody powstaje warstwa osadu. To również należy brać pod uwagę.

4. Próba zapałki

Spróbuj podpalić ziarenko ryżu. Jeśli wydziela się zapach plastiku lub ziemniaków, prawdopodobnie jest to ryż sztuczny. Prawdopodobnie będzie się też palić tak jak plastik.
3
Źródło: damn.com

Fałszywe jajo

Fot. Bob Jagendorf [CC BY 2.0 ], Flickr.com

Czas „wyprodukowania” takiego jajka wynosi jedynie 5 minut, jednakże jego skład chemiczny zdecydowanie odbiega od naturalnego produktu. Można tu znaleźć między innymi: glukonolakton- utwardzacz, kwas benzoesowy- konserwant, chlorek wapnia (sztuczna skorupka), celulozę, ałun glinowo-potasowy, aminokwasy, barwniki, żelatynę i alginian sodu (E401), który hamuje wchłanianie składników odżywczych, a u człowieka duże dawki mogą upośledzić wchłanianie żelaza.

Ponadto, niektóre z wymienionych składników mogą powodować bóle brzucha i wymioty, choroby układu pokarmowego i wątroby, uszkodzenia komórek nerwowych, nerek oraz problemy z układem krążenia i sercem.

Nie znajdziemy tu odpowiedniej proporcji węglowodanów, lipidów i białka, a także witamin, które powinny nam dostarczać naturalne jaja. Wartość odżywcza chińskiego zamiennika jest znikoma. Jedyne korzyści z produkcji sztucznych jaj mają charakter ekonomiczny.

Jak odróżnić sztuczne jajko od prawdziwego?

Po pierwsze, potrząsając fałszywe jajko usłyszymy „chlupotanie”. Po drugie, po rozbiciu takiego jaja żółtko natychmiast wymiesza się z białkiem.

Naturalne jajka charakteryzują się idealnym stosunkiem zawartości węglowodanów, lipidów i białka. Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne i są bogate w witaminy (w szczególności A, D i witaminy z grupy B). Najnowsze badania wykazały również, że nie mają one negatywnego wpływu na poziom cholesterolu w organizmie konsumentów.

Produkty „Made in China” spotykamy na każdym kroku. Warto jednak przemyśleć zakupy i oszacować prawdziwą wartość kupowanego produktu, aby nie ucierpiało na tym nasze zdrowie.

http://www.ekologia.pl/srodowisko/ochrona-srodowiska/falszywe-jajo-made-in-china,19793,1.html


1. Tilapia:

Tilapia jest powszechną rybą hodowlaną w Chinach. Ryby te są jednymi z najbardziej toksycznych i niezdrowych, na które można się natknąć. Tilapia zje cokolwiek, żeruje na dnie zbiornika, a zbiornik hodowlany przypomina niewielką kałużę ścieków. To jedna z najgorszych ryb w sprzedaży, jaką można kupić. W Chinach powszechnie wiadomo, że hodowcy tych ryb nie pozwolą ich spożywać swoim dzieciom, a to daje do myślenia. 80% Tilapii w Ameryce pochodzi z Chin.
2. Panga:

Panga jest kolejnym gatunkiem ryby, która jest masowo hodowana w Chinach. Ryba ta takiego pochodzenia jest niezdrowa, choćby z powodu, że żyje wśród silnych zanieczyszczeń i własnych odpadach. Obecnie ponad 50% amerykańskiego panga pochodzi z Chin.
3. Chiński sok jabłkowy:

Wierzcie lub nie, ale około 50% soku jabłkowego sprzedawanego w Stanach Zjednoczonych pochodzi z Chin. Kraj ten produkuje najwięcej pestycydów na świecie i nawet nie próbuje znaleźć rozwiązania odnośnie pozostałości pestycydów i środków chemicznych zatruwających żywność. Polecam całkowicie unikać soku jabłkowego wyprodukowanego z koncentratu. Sok ten jest również zbyt bogaty w cukier. Lepiej zrobić go w domu z jabłek w połączeniu z sokiem warzywnym.
4. Przetworzone Grzyby:

Inspektorzy USA odkryli skażone grzyby z Chin. Niektórzy chińscy producenci doszli do tego, że oznaczają przetwarzane grzyby jako te organiczne, aby zwiększyć swoje zyski. Jeśli przeszukasz google przekonasz się, że istnieje wiele „grzybowych” tajemnic i w jak wielkim stopniu są one podrabiane. 34% przetworzonych grzybów pochodzi z Chin. Najlepiej kupować je z lokalnych, sprawdzonych źródeł.
5. Chiński czosnek:

Inspektorzy stwierdzili również skażony czosnek z Chin. Czosnek ten jest bardzo obficie spryskiwany chemikaliami i pozostawia nieprzyjemny chemiczny posmak, którego występowanie jest wynikiem ogromnego wysycenia chemią. 31% sprzedawanego czosnku pochodzi z Chin.
6. Kurczak:

W 2013 roku Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zatwierdził sprzedaż chińskiego kurczaka w Ameryce. Wielu ekspertów ma obawy w zakresie bezpieczeństwa spożywania kurczaka z tego regionu, jako że Chiny to kraj borykający się z wysoką częstotliwością obecności ptasiej grypy i chorób przenoszonych przez żywność. Kurczaki jedzą paszę przepełnioną pestycydami i innymi zanieczyszczeniami.
7. Plastikowy Ryż:

Jak już wspomniałem wcześniej w tym artykule, fałszywy ryż z tworzywa sztucznego jest faktycznie produkowany. Uważa się, że jest on wykonany z ziemniaków i żywicy syntetycznej. Po ugotowaniu sztuczny ryż pozostaje twardawy i różni się od zwykłego, łatwego do ugotowania. Uważa się, że długofalowym skutkiem spożywania takiej żywności mogą być nowotwory.
8. Błoto (sprzedawane jako czarny pieprz):

Sprzedawca w Chinach zebrał błoto i sprzedał go jako czarny pieprz, a także wziął mąkę i sprzedał ją w postaci białego pieprzu. Nazwijmy to jak chcemy, jednak handel ten kwitł! Chińczycy nie mają należytej staranności w dziale gospodarki żywnościowej i odpowiednich systemów regulacyjnych m.in. norm jakości. Nie dlatego że są na odpowiednim poziomie. Karygodnie niskie standardy rozwijają się w najlepsze.
9. Sól przemysłowa:

Sól przemysłowa nie nadaje się do spożycia przez ludzi a jednak taka sól była sprzedawana jako sól kuchenna przez wiele lat! Sól przemysłowa może spowodować zarówno psychiczne jak i fizyczne zmiany chorobowe, problemy z niedoczynnością tarczycy, a także zaburzenia układu rozrodczego.
10. Zielony Groszek:

Sztuczny zielony groszek wprowadzono do sprzedaży w Chinach w 2005 roku i może być nadal produkowany do dziś. Ten sztuczny wytwór został utworzony z grochu, soii, wraz z zielonym barwnikiem i pirosiarczynem sodu (związek chemiczny, który jest używany jako wybielacz i jako środek konserwujący). Barwnik ten jest zakazany jako dodatek do żywności, ponieważ może on powodować raka, a także hamować naturalną zdolność organizmu do wchłaniania wapnia. Sztuczny groszek, podobnie jak sztuczny ryż, nie mięknie podczas gotowania, a woda przybiera nienaturalnie zielony kolor. Tak więc należy unikać zielonego groszku z Chin.
Moim skromnym zdaniem żywność z Chin jest najgorszym rodzajem żywności, jaki można dostać na naszej planecie. Jak już wspomniałem, Chiny produkują najwięcej pestycydów, więcej niż produkuje się w jakimkolwiek kraju, co oznacza, że jedzenie jest również najbardziej narażone na nasycenie pestycydami. Jest to jeden z najbardziej zanieczyszczonych obszarów, na całym świecie. 70% rzek jest zanieczyszczonych, powietrze jest wysycone substancjami toksycznymi. Produkcja ogromnego nadmiaru produktów i brak restrykcyjnych norm powodują przedostawanie się do środowiska gigantycznej ilości związków toksycznych i innych trujących produktów ubocznych.

Weźmy choćby jeden fakt, że powietrze w Pekinie (jak przedstawiają nowe badania z Chin z 2015 roku) jest tak zanieczyszczone, że oddychanie nim faktycznie powoduje takie uszkodzenie płuc, jak palenie 40 papierosów dziennie. Lepiej czegoś takiego unikać.

Jak można stwierdzić, czy sok jabłkowy, czosnek i grzyby są z Chin? Trudno powiedzieć. I dlatego polecam zakupy na swoim lokalnym rynku, od lokalnych rolników, oraz poznanie swojego sprzedawcy, lub dostawcy. Zadawaj pytania na temat oferowanych produktów żywnościowych i badaj się regularnie.

http://motywatordietetyczny.pl/2016/03/10-pokarmow-produkowanych-w-chinach-ktore-sa-wypelnione-plastikiem-pestycydami-i-chemikaliami-powodujacymi-raka/